Google Etkisi: Dijital Unutkanlık

Hayat kurtaran bir arama motoru: Google.

Google Amca. Ensemizdeki bilgi toplayıcı. Gizli meraklarımıza cevap arayan yakın bir dost!?

Sadece bunlarla kalmayıp psikolojik literatürde, hak ettiği gibi GOOGLE ETKİSİ olarak yer edinen bir gerçeklik.

Google Etkisi; aklımıza geldiğinde tekrar aratabileceğimiz bilgilerin unutulmaya daha yatkın olduğunu ifade ediyor. Ayrıca, bu etki ‘’dijital unutkanlık’’ olarak da biliniyor.

Colombia Üniversitesi’nden Betsy Sparrow, teknolojiyle bağlantılı bazı hafıza deneylerinin sonuçlarını bilimsel yazısında konu edindi.

Katılımcılardan bir dizi zor ıvır zıvır soruyu yanıtlamaları istendi. Ardından, katılımcıların kelimeleri mavi veya kırmızı olarak gösteren bir görevde zorluk yaşayıp yaşamadıkları test edildi. Zor ıvır zıvır sorulardan sonra katılımcıların yaklaşımı, Google ve Yahoo gibi arama motoruyla ilgili kelimelere tepki süreleri baz alındığında, internet arama motorlarını bilgi bulma yolu olarak düşündüklerini ortaya koydu.

‘Ben bu bilgiyi istesem internette öğrenirim zaten.’

Yani internette bulunabilen herhangi bir bilgi, kişisel bilgilerden veya kişisel hatıralardan daha önemsiz oluyordu. İnsan, unutmayı seçiyor ancak unuttuğunun kıymetini ölçerek-biçerek yapıyordu bu eylemi.

‘’Arama motorlarına devamlı ulaşabiliyoruz.   Bu yüzden bilgiyi içselleştirme ihtiyacı duymuyor olabiliriz. İhtiyacımız olduğunda, o bilgiyi yeniden aratıp bulabiliriz sonuçta. Arama motorlarının olduğu bir dünyada hafızamızın nasıl çalıştığına dair takınacağımız tutum, tüm alanlarda öğretme ve öğrenmeyi değiştirme potansiyeline etki edecektir.’’ diyor Betsy Sparrow.

Modern beynimiz, aklımızda tuttuğumuz bilgilere öncelik veriyor. Dikkate değer olan şey ise, bu deney daha az akıllı olduğumuzu ya da öğrenme yeteneğimizin sabit kaldığını savunmuyor.

Sparrow’un araştırması; unuttuğumuz bilgileri İnternet’te bulabileceğimizi bildiğimizi ve hatırladığımız hatıraları İnternet’te muhtemelen bulamayağımızı ortaya koyuyor. Üstelik, bizler bilginin kendisinden ziyade onu nerede bulabileceğimizi daha iyi hatırlıyormuşuz. Bu çalışmanın, arama motorlarının insan beyninin organizasyonu sürecine bir dizi etkide bulunduğunu kanıtlayan ilk araştırma olduğu düşünülüyor.

Çeviren: Mesut Keskinbıçak