Arama motoru mücadelesi mahkemeye taşındı

Yazılım devi Microsoft’un CEO’su Satya Nadella, Alphabet’e karşı açılan önemli bir antitröst davasında ifade verirken rakibi Google’ın bilgisayar ve akıllı telefonlardaki arama motoru için varsayılan ayarları değiştirmenin kolay olduğu yönündeki iddiasını ‘asılsız’ olarak nitelendirdi.

 

ABD Adalet Bakanlığı tarafından 1998’den bu yana açılan ilk büyük antitröst davası olan duruşmada Nadella, kendisi de bir teknoloji devi olan Microsoft’un Bing arama motorunu Apple akıllı telefonlarında varsayılan hale getirmeye çalıştığını ancak reddedildiğini söyledi.

Apple kullanıcıları Google’ı seçti

Google’ın baş avukatı John Schmidtlein, Microsoft’un bilgisayarlarda ve cep telefonlarında varsayılan statüyü kazandığını ancak kullanıcıların Bing’i atlayarak büyük bir farkla Google’ı kullanmaya devam ettiğini söyledi.

Reuters’ın haberine göre Schmidtlein, Microsoft’un Bing’in tutunamamasına yol açan bir dizi stratejik hata yaptığını söyledi ve Bing’i geliştirmek için sunuculara veya mühendislere yatırım yapmamanın ve mobil devrimi görememenin Bing’i yarışta geride bıraktığını ifade etti.

Varsayılan olmak da Bing’i kurtarmadı

Schmidtlein ayrıca Microsoft’un 2008’de bazı Verizon telefonlarında ve 2011’de BlackBerry ve Nokia’da varsayılan olma başarısının aynı sonuçla bittiğini söyledi: Kullanıcılar varsayılanı atladı ve aramalarının büyük çoğunluğunu Google’da yaptı.

Nadella, çoğu Microsoft işletim sistemi kullanan dizüstü bilgisayarlarda Bing’in varsayılan arama motoru olduğunu ve yüzde 20’nin altında bir pazar payına sahip olduğunu kabul etti.

‘Varsayılan’ olmak için 10 milyar dolar mı ödedi?

Hükümet, arama pazarının yaklaşık yüzde 90’ına sahip olan Google’ın, Apple gibi akıllı telefon üreticilerine ve AT&T ve diğerleri gibi kablosuz iletişim operatörlerine, cihazlarında varsayılan arama motoru olması için yasadışı olarak yılda 10 milyar dolar ödediğini iddia etti.

Arama alanındaki gücü, Google’ı reklam pazarında daha büyük bir oyuncu haline getirerek kârını artırıyor. Nadella, “Bugün varsayılanları değiştirmek Windows’ta en kolayı, mobilde ise en zoru” dedi.

Nadella ayrıca “Sabah kalkıyorsunuz, dişlerinizi fırçalıyorsunuz ve Google’da arama yapıyorsunuz” diyerek Google’ın arama alanındaki hakimiyetine atıfta bulundu.

Kalite sorunu

ABD Columbia Bölgesi Bölge Mahkemesi’nde görülen davada karar verecek olan Yargıç Amit Mehta, Nadella’ya Microsoft ürününün daha düşük kalitesi göz önüne alındığında Apple’ın neden Bing’e geçtiğini sordu. Soru, Google’ın yasa dışı faaliyetler nedeniyle değil, kalitesi nedeniyle baskın olduğu yönündeki argümanının yargıcın ilgisini çektiğini gösteriyor.

Nadella, Microsoft’un Bing mühendislerinin Apple akıllı telefonlarında yapılan sorguların sayısına erişerek “kalite açığını kapatabileceklerini” göstermeye çalıştığını söyledi.

Nadella, teknoloji devinin kendi federal antitröst davasıyla karşı karşıya kalmasından çok sonra, 2014 yılında Microsoft’un CEO’su oldu. 1998’de başlayan ve 2001’de bir anlaşmayla sonuçlanan bu mahkeme mücadelesi, Microsoft’u bazı iş uygulamalarına son vermeye zorladı ve Google gibi şirketlere kapı açtı.

Piyasa değeri Google’dan fazla

Piyasa değeri yaklaşık 2,3 trilyon dolar olan Microsoft, Alphabet’in yaklaşık 1,7 trilyon dolarlık piyasa değeri göz önüne alındığında Google’dan çok daha büyük.

Yapay zekada da mücadele halindeler

1998’de kurulan Google’ın sektör lideri bir arama motoru haline gelmesiyle birlikte, bu iki şirket birbirlerinin ezeli rakibi haline geldi. Her ikisinin de tarayıcıları, arama motorları, e-posta hizmetleri ve bir dizi başka çakıştığı nokta var. Son zamanlarda Microsoft’un OpenAI’ye büyük yatırım yapması ve Google’ın diğer yatırımlarının yanı sıra Bard AI sohbet robotunu geliştirmesiyle yapay zeka alanında da rakip oldular.