Araç başı 35 bin dolar zarar ediyor ama umurunda değil

Tesla ile rekabet etmeye çalışan Çinli elektrikli otomobil şirketlerinden Nio, araştırma ve geliştirme departmanında 11 bin kişi istihdam ediyor. Sattıkları otomobil sayısı ise ayda sadece 8 bin adet.
Robotlara o kadar yoğun yatırım yapıldı ki yılda 300 bin elektrikli otomobil motoru üretme kapasitesine sahip bir fabrikalarında sadece 30 teknisyen çalışıyor. Nio, araçlarındaki her koltuk için her biri 350 dolar değerinde artırılmış gerçeklik gözlüğü sunuyor. Aracın otonom sürüş sistemiyle etkileşime giren bir cep telefonu bile çıkardılar. Peki kâr ediyor mu? Hiç değil. Nio, nisan ayından hazirana kadar 835 milyon dolar zarar etti. Bu da araç başına 35 dolar zarar demek.

Anında 1 miyar dolar nakit buldular

Ancak Nio ve Çin’in genişleyen elektrikli otomobil sektöründeki diğer şirketler aldıkları muazzam hükümet desteği sayesinde bu tür kayıplara dayanıp büyümeye devam edebiliyor. 2020’de Nio’nun nakit parası neredeyse tükenince yerel yönetim şirketin yüzde 24’lük hissesi için 1 milyar doları enjekte ediverdi. Devlet kontrolündeki bir banka öncülüğündeki bir grup banka da şirkete 1.6 milyar dolar kredi sağladı.
Bugün Nio, Çin’in elektrikli araç inovasyonu ve üretimindeki hakimiyetini temsil ediyor. Şirket, ülkesinin Avrupa ve ABD’deki geleneksel otomotiv güçleri için ne denli önemli bir tehdit olduğunu gözler önüne seriyor.

ABD’de grev var

Bu arada Amerikan Birleşik Otomotiv İşçileri sendikasının Detroit’teki üç büyük otomobil üreticisinin bazı fabrikalarındaki grevi üçüncü haftasına girdi. Bu grev de özünde elektrikli araçlarla ilgili bir çatışma: Şirketler operasyonlarını yeniden düzenlemek için milyarlarca dolar yatırım yapmaları gerektiğini söylerken işçiler de bir yandan işlerini otomasyon ve teknolojiye karşı savunmak bir yandan da ücret artışı istiyor.

AB soruşturma açtı ama Çin’in kozu var

Geçen çarşamba günü Çin’den gelecek ihracat dalgasından endişe duyan Avrupalı politikacılar, Asya devindeki elektrikli otomobil üreticilerinin devlet sübvansiyonu alıp almadığına ilişkin resmi bir soruşturma başlattı. Bu hamle, Avrupa’nın gümrük vergileri uygulamasına yol açabilir. Çin’in elektrikli araç ihracatı son üç yılda başta Avrupa’ya olmak üzere yüzde 851 arttı. Avrupa Birliği’nin soruşturması jeopolitik açıdan karmaşık: Avrupa’nın en önemli şirketlerinin çoğunun Çin pazarıyla bağları var ve Çin yönetimi de misilleme yapmaya hazır.